Чудните мостове - Еркюприя

Posted by Gogo on 3:14

Природнят феномен "Чудните мостове" се намира в сърцето на западните родопи, близо до град Смолян,на високия западнородопси рид Чернатица,в близост до най-високият му връх - Голям Персенк (2091 м.). В миналото местността се е наричала Еркюприя, което на турски означава скален (земен) мост.

До мостовете се стига чрез тесен път, който живописно е прекаран през балката. По пътя на там има много рибарници в които се въди високопланинската пъстърва, която е още една причина да организирате едно семейно пътуване до там.

Интересна за посетителите е и легендата за създаването на мостовете , която разказват местните хора. Според нея преди много години, по местните земи, се появил змей, който много години изяждал масово стадата на местните овчари.Един ден те решили да се съберат и да решат как да се оттрват от змея. Тогава те натоварили едно магаре с прахан, запалили го и подмамили змея да го изяде. Когато змеят изял магарето, то почнало да го изгаря отвътре и той се скрил в първата дупка която видял, но когато влезнал във нея огромното му тяло експлодирало и така са се създали мостовете...

Днес този великолепен шедьовър на природата привлича множество туристи не само от България.
Скалните мостове (Еркюпря) са вклюени и в "Стоте национални туристически обекта" на Република България.Посетете ги и вие!